tisdag 23 mars 2010

Hans Christian Andersen Award 2010

Idag presenterade IBBY International årets Hans Christian Andersen Award-pristagare. Det är den brittiske författaren David Almond och den tyska illustratören och författaren Jutta Bauer som tilldelas priset för sina bidrag till barnlitteraturen. De kommer att ta emot priset i form av en medalj och ett diplom på IBBY:s internationella kongress i Spanien i september.

IBBY instiftade H.C. Andersen-priset, som brukar kallas barnbokens Nobelpris, redan 1956 och det har delats ut vartannat år sedan dess. Från början var det alltid en ensam pristagare i form av en författare, men sedan 1966 är det två pristagare varje gång, en författare och en illustratör.

Läs mer i pressmeddelandet eller hos Sbi.

Bild: Ur Warum wir vor der Stadt wohnen av Jutta Bauer (text: Peter Stamm), lånad från Goethe-Institut.

Årsmötet 22 mars

Igår gick årsmötet av stapeln och förutom sedvanliga årsmötesförhandlingar, fick vi även ta del av en mycket intressant föreläsning om hur barnet har skildrats på olika sätt genom konsthistorien. Ingmari Desaix visade ett stort antal bilder utifrån olika stadier och teman. Tack ännu en gång, Ingmari!

Under årsmötet fick vi tyvärr avtacka fyra av våra styrelsemedlemmar, Marianne, Håkan, Anna och Eva. Vi kommer att sakna er! Men vi vill förstås samtidigt hälsa våra nya styrelsemedlemmar hjärtligt välkomna, Kerstin, Karin och Ann!

Läs mer om årsmötet i det kommande numret av Solägget.

Barnboksbildens Vänner
genom Anna


Bilder: Esbjörn (1900) av Carl Larsson från Projekt Runeberg & Lillan av Ivar Arosenius från Borås Kommun

måndag 22 mars 2010

Årsmöte 2010


VÄLKOMMEN till BARNBOKSBILDENS VÄNNERS ÅRSMÖTE

Måndagen den 22 mars kl 18.30 på Göteborgs Konstmuseum

Vi börjar med årsmötesförhandlingar, som traditionsenligt leds av Margita Björklund.

Efter detta kommer Ingmari Desaix, tidigare intendent på Konstmuseet och också tidigare styrelseledamot i föreningen, att visa bilder och tala om Barnmotiv i konsten från Leonardo da Vinci till Karin Mamma Andersson.

Efter föreläsningen samlas vi i entréhallen för samvaro, mat och dryck och årsmötestårta.

Kom gärna i god tid och passa på att se Gunna Grähs expressiva bilder till Spöket i köket som finns utställda i Studion. Dessa donerades av föreningen till Konstmuseet 1994.

Boklotteri
Stjärnvinst: En teckning av Teskedsgumman av Björn Berg.

Kvällen kostar för medlemmar 120 kr, gäster 140 kr och studenter 70 kr. Anmälan senast fredag 19 mars till Frida Lax i Bokskåpet, tel 031-306 30 00 eller e-post frida[a]bokskapet.se

Väl mött!
Styrelsen

Bild av Ilon Wikland från Astrid Lindgrens Madicken och Junibackens Pims (1978). Lånad härifrån.

söndag 21 mars 2010

Stora Läsarpriset 2009

Communityn Bokcirklar.se delar varje år ut Stora Läsarpriset. Det är läsarna som utser vinnaren och årets barnbok 2009 blev Pija Lindenbaums Siv sover vilse (Rabén & Sjögren 2009).

Läs vinnarintervjun här.

torsdag 18 mars 2010

Arosenius på Waldemarsudde

Om du inte såg den fina Aroseniusutställningen på Göteborgs Konstmuseum finns just nu chansen att se Ivar Arosenius konstverk på Prins Eugens Waldemarsudde. Nära 250 verk visas och utställningen pågår till och med 18 april. Missa inte!

Bild lånad från Prins Eugens Waldemarsudde.

onsdag 17 mars 2010

Bokprovning 2010

Just nu pågår Svenska barnboksinstitutets bokprovning, ett arrangemang med fokus på trender och statistik över den aktuella barn- och ungdomsboksutgivningen. Alla barn- och ungdomsböcker utgivna år 2009 visas i Sbi:s bibliotek från 9 mars till 15 april. Läs mer om bokprovningen här. Det pågår också en föreläsningsturné som just idag har nått Kalmar. I morgon kommer den till Malmö och 13 april till Visby.

Lennart Hellsingpris till Lotta Olsson

Svenska barnboksinstitutets Lennart Hellsingpris 2010 har tilldelats författaren, poeten och översättaren Lotta Olsson för texten i boken Zucchini till en tax (Bonnier Carlsen 2009). Boken är illustrerad av Maria Jönsson. Lotta Olsson är kanske mest känd för sina bilderböcker om hunden Morris, också de illustrerade av Maria Jönsson.

Priset kommer att delas ut av Lennart Hellsing själv den 8 april kl 18.00 på Svenska barnboksinstitutet i Stockholm och ceremonin är öppen för alla.

Bild: Bonnier Carlsen

måndag 1 mars 2010

Vemfigurer på film

Apropå Stina Wirsén och böcker som blir film, så har just Stina Wirséns Vemböcker filmatiserats med hjälp av Filmtecknarna och Jessica Laurén. Åtta filmer har det blivit och de ska visas både på bio och i SVT:s Bolibompa till hösten.

Se en trailer för filmerna.
Läs en intervju om filmerna.
Stina Wirséns hemsida.
Varumärket Brokiga.

Bild: © Stina Wirsén.